VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
ANATOL STATI. Magnatul petrolier
Locul 8

ANATOL STATI. Magnatul petrolier

Comentează

Anatol STATI
om de afaceri

Funcţie: preşedinte al „ASCOM-GROUP”
Vârstă: 53 de ani
Data şi locul naşterii: 25 octombrie 1952, s. Balatina, r. Glodeni
Specialitate: inginer, economist
Studii: a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, doctor în ştiinţe economice
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: Ordinul bisericesc “Ştefan cel Mare”

Influenţă politică - 2
Putere financiară - 10
Notorietate - 5

Total - 17 puncte


Are afaceri în mai multe ţări, calul de bătaie fiind extragerea de petrol şi gaze în Kazahstan. Grupul ASCOM, a cărui fondare i se datorează, are reprezentanţe în capitala Kazahă Astana şi oraşul Celiabinsk, Rusia, precum şi o filială „ASCOM România” la Ploieşti. La 31 decembrie 2000 a finalizat un mare proiect în Turkmenistan. Administrează afaceri de sute de milioane de dolari.

Anatol Stati este considerat unul dintre cei mai importanţi şi discreţi oameni de afaceri din Moldova. Marea lovitură ar fi dat-o în anul 1995, când a semnat un contract avantajos cu Ministerul de Petrol şi Gaze din Turkmenistan. În cinci ani a reuşit să extragă 3,5 milioane tone de ţiţei şi 3,6 miliarde metri cubi de gaze. Clauzele verbale care au făcut posibilă penetrarea pe piaţa turkmenă nu le cunoaşte decât Anatol Stati, iar oamenii din anturajul său care pretind că ar fi informaţi ştiu să protejeze secretele companiei. Sub aripa sa şi-au găsit adăpost mai mulţi oameni  cu viziuni zise „naţionaliste”, dar care au trebuit să probeze calităţi manageriale remarcabile ca să rămână în graţiile şefului de la ASCOM.

Deschiderea şi doza sporită de receptivitate pentru problemele „românilor basarabeni” i-ar fi deschis mai multe uşi la Bucureşti. Anatol Stati s-a ferit însă mereu să dea senzaţia că ar dori să ceară echivalentul în bani a atitudinii frăţeşti faţă de basarabeni, dimpotrivă, s-a ambiţionat să fie mai bogat şi mai darnic decât mulţi dintre partenerii săi de peste Prut. Înainte de afacerile cu petrol, „ASCOM” şi-a testat potenţialul cu operaţiuni de import-export a mărfurilor, import de tutun, fabricarea ţigărilor, producerea şi comercializarea băuturilor spirtoase. Lansată în 1992, compania este o afacere de familie. Vicepreşedinte al acesteia este fiul său Gabriel.

După explorările profitabile din Turkmenistan, în anul 2000 compania a obţinut licenţă de activitate în bazinul transcaspic, devenind operator petrolier. În mai 2003 a început explorarea şi exploatarea experimentală a zăcămintelor de petrol şi gaze cu o cifră de producţie zilnică de 1100 tone de ţiţei şi 3 milioane metri cubi de gaze. Cu parteneri din Kazahstan, fondează patru companii în care deţine pachetul de control, iar ulterior intră în posesia tuturor acţiunilor a două dintre ele. 2005 este anul în care Anatol Stati şi-a extins afacerile petroliere în Sudan. Pentru volumul impresionant al blocului petrolier contractat de „Ascom”, „s-au bătut” peste 100 de companii petroliere.

Relaţiile cu puterea actuală sunt cuminţi, chiar dacă nu prea a fost văzut alături de preşedintele Voronin şi chiar dacă ex-preşedintele Petru Lucinschi rămâne un prieten foarte apropiat familiei Stati.

Anatol Stati nu şi-a ascuns niciodată sprijinul, de multe ori dezinteresat şi chiar păgubos pentru instituţiile de presă.  Ar fi fost convins să contribuie la editarea ediţiei de la Chişinău a „Jurnalului Naţional” din România. Experimentul cel mai costisitor s-a dovedit a fi postul de televiziune “Stil TV”, pentru care Anatol Stati s-ar fi arătat dispus să cheltuiască cel puţin 5 milioane de dolari SUA. O echipă de angajaţi ai viitoarei televiziuni în frunte cu Efim Josanu se instalase în preajma şantierului de pe strada Mateevici, unde urma să apară acest post de televiziune, proiectând grila de emisie şi formatul emisiunilor. Dar Consiliul Coordonator al Audiovizualului i-a retras licenţa, fără pic de ezitare, pe motiv că echipa nu s-a încadrat în business-planul de lansare a postului, adică nu şi-a început activitatea în termenii anunţaţi la obţinerea licenţei. Investiţiile de sute de mii de dolari în utilaje de televiziune nu i-au “convins” pe membrii CCA că Anatol Stati este hotărât să ducă la bun sfârşit acest proiect. Angajaţii viitoarei televiziuni care au rămas cu ochii în soare consideră că licenţa a fost retrasă din raţiuni politice. Se zice că Stati a preferat să nu dea curs acestei  tălmăciri şi nici nu a revendicat eventuale recompense. Utilajele  pentru televiziunea ce a murit în stare embrionară sunt utilizate de un studiou de producţie, care încearcă să justifice investiţiile făcute prin producţii video de calitate pentru cei mai importanţi clienţi publicitari din Moldova.  

Este un mecenat notoriu care susţine spectacole de teatru, ediţiile festivalului “Maluri de Prut”, contribuie la activităţile de caritate ale fundaţiilor “Ecoul Cernobâlului”, “Brânduşele speranţei”. Este oaspetele cel mai dorit al Liceului Teoretic din satul său de baştină Balatina, Glodeni, unde niciodată nu vine „cu mâna goală”.

În ciuda atitudinii şi sprijinului său dezinteresat pentru presă, nu a prea dat interviuri. Preferă să-şi petreacă cu nepoţii, la vânat sau la pescuit, orele pe care i le-ar fura „o întreţinere” cu vreun ziarist curios. Este un om statornic. Foarte rar îşi schimbă oficiile, automobilul şi şoferul. La fel, partenerii şi echipa. Iar săptămâna de lucru şi-o încheie sâmbăta târziu. Se spune că, în ciuda ofertelor turistice dintre cele mai luxoase, se odihneşte în România. Şi că preferă mămăliga sau cartofii în locul lăbuţelor de broscuţă pe care şi le-ar permite o persoană cu veniturile lui.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Trebuie sa ne mindrim cu asa oameni, care au capacitati inalte de intreprinzator. Cu oamenii bogati tara va prospera!
Pesonal, mi-as dori ca fiul meu sa acumuleze experienta de astivitate la SCOALA lui A.Stati.
Tira   -  
15 Iulie 2010, 11:56
Sus ↑
Pare a fi un om cumsecade; mai multi ca el ne*ar ridica prestigiul tarii
Quira   -  
12 Aprilie 2014, 16:23
Sus ↑
Multe realizari si bafta in ce faceti, cu citi mai multi cetateni ca dumnealui, cu atit mai multa cultura si prosperare a Tarii si societatii.
Dorian   -  
05 Iunie 2014, 05:02
Sus ↑
DOMNU STATI ESTE CEL MAI CINSTIT OM DE AFACERI
slava   -  
23 Martie 2015, 18:29
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Trimite
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
-5°