VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Véronique North-Minca. Eleganţă franceză într-o realitate moldovenească

Véronique North-Minca. Eleganţă franceză într-o realitate moldovenească

Comentează

prim-secretar al Ambasadei Franţei la Chişinău

Data, locul naşterii: 4 decembrie 1953, Mulhouse, Franţa
Profesia: diplomat
Semn zodiacal: Săgetător

Chiar dacă are o funcţie importantă în cadrul ambasadei franceze la Chişinău, Veronique North-Minca nu are nevoie de o secretară pentru a răspunde la mesaje în locul ei. Stă în Moldova din vara anului 2006 şi vorbeşte româna aproape la perfecţie. Poate pentru că soţul ei este român de origine sau pentru că îi place, pur şi simplu, să se înţeleagă cu oamenii pe limba lor.   

> Economia turistică înseamnă îmbogăţirea prin deschidere, noi legături între oameni. Pentru unii înseamnă deschiderea unor orinzonturi necunoscute, iar pentru alţii - oportunitatea de a-şi promova geografia şi cultura.
> Turismul poate fi un făuritor de bunăstare şi un factor ce contribuie la înţelegerea între popoare, dacă este un turism responsabil, respectuos cu mediul şi cu oamenii.
> Turismul în Moldova - autenticitatea la 3 ore de Paris.
> În Moldova am înţeles importanţa noţiunii de „identitate”, această stranie combinaţie de cultură, naţionalitate şi cetăţenie. Pentru mine este o noţiune atît de evidentă, încît pînă cînd am ajuns aici, nu mi-am pus niciodată problema, mai ales că vin dintr-o regiune (Alsacia) impregnată, din motive istorice, cu două culturi, cea franceză şi cea germană. Răspunsul meu, pentru cine mă întreba, era întotdeauna „sînt 100% franţuzoaică şi, dacă am cumva nişte gene nemţeşti, atunci precis că le-am luat pe cele mai bune!”.
> Cel mai mult mi-a plăcut să lucrez în Canada pentru că iubesc zăpada, patinajul pe lacuri îngheţate la minus 35 de grade, schi de noapte, sirop de mesteacăn şi spiritul cald şi prietenos al canadienilor.
> O femeie care lucrează într-o ambasadă deseori se simte „unică”, mai ales cînd este singura doamnă printre 12 ambasadori la o masă oficială!
> Familia mea este, în primul rînd, soţul meu, care îmi iartă (aproape) toate păcatele, ca de exemplu cele 13 mutări pe care i le-am impus de-a lungul celor 25 de ani de căsnicie. E omul fără de care n-aş fi azi în poziţia în care sînt.
> „Familia” este şi nucleul în care am crescut, o familie modestă şi unită, cu un frate mai mare şi o soră mai mică, cu o mamă foarte atentă la nevoile noastre şi un erou: tatăl meu, care cred că era singurul feminist din generaţia lui. Îmi spunea: „Fata mea, tu poţi TOT, dacă vrei cu adevărat!”.
> În afară de forţă şi determinare, tata mi-a transmis şi reţeta fericirii: să caut frumuseţea în lucrurile cele mai simple ale vieţii.
> Bărbaţii moldoveni... De un sfert de veac, îmi împart viaţa cu un moldovean, ce-i drept din partea cealaltă a Prutului. Dar tot moldovean, nu?
> Dorinţele care nu se împlinesc sînt ocazii ratate.
> Mi-e dor de Oceanul Atlantic şi de o plimbare, iarna, cînd nu este nimeni, pe imensa plajă de la Ilbarritz, în Ţara Baştilor. Mi-e dor de aer iodat, de vîntul vestic nebun, de nori negri şi de valuri uriaşe.
> Nici nu îmi trece prin gînd să schimb ceva în viaţa mea! Sînt de părerea că în viaţă există nişte trepte. Atîta timp cît le treci cînd simţi tu că este momentul potrivit, nu simţi nici regrete, nici invidii frustrante.
> O viaţă perfectă înseamnă să te foloseşti de orice ocazie care se iveşte şi să poţi să te uiţi în oglindă cu mîndrie în fiecare dimineaţă.
> Peste 5 ani ar fi trebuit să ies la pensie! Dar pentru că s-au schimbat dispoziţiile legale în privinţa vîrstei de pensionare a francezilor, va trebui să-mi amîn cu 5 ani iubitele mele plimbări pe malul oceanului şi proiectele fotografice.
> Despre Franţa, într-o propoziţie, aş spune, bineînţeles, că este cea mai frumoasă ţară din lume!


chestionar

1. Principala trăsătură: am trei, toate încep cu litera „D”: deschisă, directă şi determinată.
2. Principalul defect: perfecţionismul? De verificat cu soţul meu…
3. Ocupaţia preferată: plimbări îndelungate cu aparatul de fotografiat şi mai multe baterii de rezervă.
4. Ce este, pentru mine, fericirea perfectă? Un apus de soare pe o plajă pustie.
5. Care ar fi, pentru mine, cea mai mare nenorocire? Să-mi pierd vederea.
6. Ce urăsc cel mai mult? Ipocrizia şi perversiunea mintală.
7. Cea mai importantă reuşită: că sînt în stare să comunic cu o mare parte a omenirii în cele 5 limbi străine pe care le vorbesc.
8. Cel mai mare regret: cum cînta Edith Piaf: „Non, rien de rien… non, je ne regrette rien!”.
9. Cea mai mare teamă pe care o am: să-mi pierd independenţa şi controlul asupra lucrurilor.
10. Cu ce personaj istoric aş vrea să stau de vorbă? Cu Napoleon, ca să-mi povestească despre campaniile lui.
11. Personaj istoric care îmi trezeşte cel mai mult antipatie: toţi dictatorii.
12. Culoarea preferată: albastrul.
13. Floarea preferată: bujorii.
14. Parfumul preferat: „Realities” by Liz Clairborne, care, spre disperarea mea, nu se mai produce. Şi sînt la ultima rezervă...
15. Maşina preferată: „Twingo Initiale”, Model 2000, de la „Renault”.
16. Brand de îmbrăcăminte preferat: brandul nu are nici o importanţă pentru mine. Sînt departe de a fi o „fashionistă”. Dintre creatori îmi plac cel mai mult regretatul şi marele Yves Saint Laurent şi talentatul Jean-Paul Gaultier.
17. Magazinul preferat: la Chişinău - Piaţa Centrală, iar la Paris - „Monoprix”.
18. Băutura preferată: în funcţie de circumstanţe: apă la sete, vin roşu sec de plăcere şi un „espresso italiano ristrettissimo” după orice masă.
19. Scriitorul preferat: Ismaïl Kadaré.
20. Eroii preferaţi din literatură: Anna Karenina (Lev Tolstoi), Manon Lescaut (Abbé Prévost).
21. Cartea preferată: „Les Filles de Caleb” de Arlette Cousture.
22. Muzica preferată: Ray Charles, Serge Gaisnbourg, Georges Brassens, Eros Ramazotti, Lucio Battisti, Pavel Stratan, „Gîndul Mîţei”, „Alternosfera”, „Zdob&Zdub”, dar şi B.B.King şi Vivaldi.
23. Filmul care mi-a plăcut cel mai mult: „Kolja” a lui Jan Sveràk (1996).
24. Deviza: Fericirea înseamnă să faci ceea ce vrei şi să vrei ceea ce faci.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Te-am gasit pe internet, de mult ma tot gandesc la voi si cum s-au rupt relatiile intre noi. Nu stiu cum sa fac sa iau legatura cu voi. Poate vrei sa imi trimiti un email:dana621@gmail.com
Dana Radulescu   -  
17 Noiembrie 2011, 17:49
Sus ↑
Horia Tabacu
ghid
horiatabacu@yahoo.fr   -  
17 Septembrie 2013, 17:34
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Trimite
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
-5°