VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
55 cei mai influenţi bloggeri din Moldova
Februarie 2012, Nr. 93-94

55 cei mai influenţi bloggeri din Moldova

Comentează   |   Cuprins

Lumea virtuală se simte tot mai mult în viaţa reală, iar cei mai activi exponenţi ai acesteia, bloggerii, sunt numiţi deja o a cincea putere în stat. Libertatea pe care o oferă internetul, şi, în primul rând, cea de exprimare, este cauza principală pentru care lumea îşi face bloguri.

Pe lângă posibilitatea de a se exprima şi comunica liber, bloggerii au devenit, la ora actuală, generatori de idei şi fenomene sociale, culturale sau politice. Blogosfera moldovenească este colorată de politicieni, jurnalişti, medici, oameni din societatea civilă, care zilnic îşi spun offul în mediul online. Aproximativ 3000 de bloguri personale şi colective există astăzi în Republica Moldova. Pe lângă paginile personale, o bună parte din bloggeri sunt prezenţi pe câteva platforme de idei, opinii şi comentarii – voxreport.unimedia.md, vox.publika.md, inprofunzime.md, europalibera.org.

Prin acest proiect, ne-am propus să vedem cine sunt cei mai activi, populari, citiţi, vizualizaţi şi comentaţi bloggeri de la noi şi să-i ajutăm pe cititorii noştri să se „descurce” mai uşor în tânăra junglă a bloggingului din Moldova. Ajutaţi de mai mulţi experţi media şi IT, „VIP magazin” a selectat 55 de bloggeri populari şi influenţi, din diferite domenii. Este o alegere pur subiectivă a redacţiei, în care bloggerii sunt prezentaţi în ordine alfabetică. (Proiect de Sergiu Gavriliţă.

Coordonator proiect: Rodica Trofimov
Text
: Rodica Trofimov, Marcel Toma.

(în ordine alfabetică)

01. Dumitru Alaiba  
POLITICĂ, SOCIETATE
alaiba.wordpress.com, vox.publika.md/dumitru.alaiba

Postările lui Dumitru Alaiba pe noua platformă de opinii vox.publika.md sunt, se prea poate, unele dintre cele mai aşteptate de internauţi. Mesaj elaborat, politic de cele mai multe ori, dar şi social şi de life style. Studiile şi munca de peste hotare îi permit deseori lui Dumitru să compare lucrurile de la noi cu cele de acolo. Printre titluri - „20 de ani în urmă a murit URSS” până la „Impozitarea indirectă pe înţelesul tuturor”, „La piatra lui Ghimpu, Voronin a protestat împotriva lui Filat”, „Kultur-Multur”.


02. Nata Albot
SOCIETATE, LIFE STYLE
nataalbot.md (On Air)

Un blog „consacrat” de opinii şi poziţie civică (clasat pe primele poziţii potrivit metrica.md după Google Analitics, cu 105.861 de vizitatori unici în 2011). Vedeta TV Nata Albot a ales (din 2009) încă o modalitate de comunicare cu lumea, pe lângă cele de la televizor, radio şi evenimente publice. Combativă şi acidă, dar şi cu putere de convingere în acelaşi timp, Nata scrie despre tot ce o deranjează, de la cazinouri în staţii la demolarea clădirilor istorice din capitală, iniţiind cu succes diverse acţiuni civice. Dar şi despre lucruri dragi sufletului ei.

03. Andrei Benimeţchi
FOTOGRAFIE
benia.livejournal.com (Fabrique des images)

Nonşalant şi sincer, blogul fotografului de nunţi Andrei Benimeţchi se bucură de popularitate în rândul internauţilor şi a viitorilor tineri căsătoriţi. Dacă aveţi timp, puteţi răsfoi cele câteva sute de fotografii de nuntă postate, dar şi fotoreportaje elocvente pe diverse teme sociale şi politice, cum ar fi cea a drumurilor proaspăt reparate, calitatea pâinii sau senzaţionalul reportaj foto din pădurea de la Şoldăneşti, unde se află unul din buncărele strategice în caz de război nuclear al fostei armate sovietice.

04. Sergiu Bezniţchi
LIFE STYLE
beznitchi.com

Cercetător, la rândul lui, de bloguri din Moldova şi autorul rubricii „BlogoJoy” („Deşteptarea” de la „Jurnal TV"), Sergiu Bezniţchi are propriul blog, un fel de jurnal pe net, aşa cum îi place să spună. Cu idei, amintiri, eclipsări, cu diferite postări de la „Deşteptarea”, interviuri inventate, melodii celebre cântate în moduri diferite, cărţi recomandate pentru citit şi cunoscutul serial de(spre) înţelegerea cuvintelor (în colaborare cu Igor Guzun). Un univers ce-l caracterizează din plin pe inspiratul om de televiziune.

05. Mihai Bologan
ECONOMIE, POLITICĂ
bologan.com

Dacă vă interesează economia sau analizele de alternativă, Mihai Bologan, primul statistician economic de la noi din ultimii cinci ani (cu titlu de doctor în economie), vi le „serveşte” cu regularitate de ani buni. Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Institutul IDEA!”, profesor universitar (a predat la ASEM în engleză statistica şi econometria), face comentarii interesante, iar cele politice sunt trecute şi ele prin diverse formule economice.

06. Oleg Brega
POLITICĂ, SOCIETATE
brega.wordpress.com (.:EU:. Ziar personal)

Prima versiune a ziarului personal a fost lansată de Oleg Brega acum şase-şapte ani. Dacă ar fi să analizăm istoria online-ului din Moldova, blogul lui Brega se numără printre primele de la noi. Dar în ce alte domenii nu a fost primul Brega? Desigur, ne referim la poziţia civică, „Hyde Park”, apărarea drepturilor omului. Isteric şi scandalos câteodată, jurnalistul plasează zilnic observaţiile sale despre ce I şi NI se întâmplă. Şi asta pe lângă informaţiile şi materialele video de la „Curaj.net”, „Jurnal TV”, Festivalul de film „Amatorul”.07. Lilia Calancea (Soacra Mică)
LIFE STYLE
blogdevineri.wordpress.com

Un blog interesant şi de atitudine al ex-Soacrei Mici (şi voinice), care a devenit nu demult Sfânta Vineri (cea blajină). O Soacră modernă, cu o atitudine civică pronunţată, interesată primordial de soarta şi condiţia femeilor – blogul acesteia a fost eternizat în arhivă, iar mama „Soacrei” a revenit pe un blog nou (cel de vineri) şi cu numele real – Lilia Calancea (o moldoveancă stabilită în Belgia). A început să scrie din 2008, sub influenţa ploilor triste din Bruxelles şi a crizei de 30 de ani. A scandalizat publicul cu articolele „Nu vă însuraţi cu moldovence” (170 de comentarii) şi „Mi-aş fi dorit să fiu sexul tare în RM” (250 de comentarii).

08. Denis Cenuşă
POLITICĂ
cenusadi.wordpress.com (Observator politic)

Dacă tot politica este la modă, încă un blog cu analize, cercetări şi comentarii politice. Denis Cenuşă, absolvent al Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice Administrative, a reuşit să-şi „aplice” cu succes proaspetele cunoştinţele în blogosferă, interpretând şi analizând evenimentele de politică externă şi internă, regională şi internaţională. Are grijă şi de portalul www.europa.md.

09. Doina Cernavca
LIFE STYLE
doinacernavca.eu

Un blog cu reţete de suflet pentru lecturi, filme şi despre tot ce simte, trăieşte şi face Doina Cernavca, fondatoarea „Clubului Nostru”, un loc de întâlnire al doamnelor preocupate de modul sănătos de viaţă, sport şi frumuseţe. Un blog accesat, vizionat, recomandat.

10. Victor Chironda
SOCIETATE, EDUCAŢIE
victorchironda.din.md (Teritoriu de gândire liberă)

De la „Antropologie Urbană” la „Diverse”, „Politică” şi „Social”, veţi găsi pe acest blog articole şi postări ale ministrului educaţiei din Bloguvern.md, Victor Chironda. Relativ nou în blogosferă, Victor încearcă să-şi dea cu părerea despre evenimentele din jurul nostru, inclusiv cele din învăţământ, consemnându-le într-un limbaj simplu, pe înţelesul tuturor.

11. Doina Ciobanu
FASHION
thegoldendiamonds.com

Primul fashion blog de la noi îi aparţine Doinei Ciobanu (17 ani, elevă la Liceul „Literarum”) care a reuşit, în numai doi ani, să devină un blogger de personal style de referinţă din Moldova. Scrie în engleză, iar blogul ei a adunat, din iunie 2010 până în prezent, peste 2 milioane 970 de mii de vizualizări (zilnic, blogul înregistrează circa 12.000 de view-uri). Doina a fost remarcată de mari reviste internaţionale precum „Vogue”, „Elle”, „L’Officiel”, „Cosmopolitan” şi site-uri celebre - „The Santorialist”, „Fabsugar”, „New York Magazine”, ce au apreciat deopotrivă ţinutele ei clasice, elegante şi moderne. The Golden Diamonds.com se pare că este la un pas de un succes internaţional – Doina a fost invitată în 2011 la săptămânile modei de la Paris şi Londra, iar Mango Barcelona i-a solicitat sprijinul în organizarea la Chişinău a „Mango Night Out”.

12. Victor Ciobanu
POLITICĂ, LITERATURĂ
victorciobanu.eu

Fostul politician a preferat să se transforme într-un blogger de atitudine şi literat online, fiind, în acelaşi timp, comentatorul politic al ziarului „Argumentî i Faktî” şi consultant politic. Victor Ciobanu are un impresionant bagaj de cultură generală şi o bogată experienţă profesională (economică şi politică), scrie în rusă şi română, având darul de a înşirui, cu mult umor şi limbaj direct uneori, istorioare din viaţa social-politică reală. Face un fel de literatură – nuvelele şi eseurile sale online adună zilnic mii de vizualizări. Stil beletristic, asemănător cu stilul bloggerilor din Rusia.

13. Vlada Ciobanu
POLITICĂ, LIFE STYLE
vladaciobanu.com (Fără corectitudine politică)

A primit blogul în dar şi s-a apucat de scris în toamna lui 2007. De atunci, blogul Vladei Ciobanu face parte regulat din topurile de specialitate, recomandându-se drept o pagină de opinii despre politică (Vlada a făcut ştiinţe politice la USM şi Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism) şi societate. Scrie despre brazii capitalei, cazinouri, ştiri TV, alegeri, emo, oferindu-le cititorilor ocazia să piardă frumos cinci minute din viaţă citind o postare.

14. Ana Ciorici
FASHION
ana.ciorici.com (Ana’s Diary)

Un blog fashion creat în 2011 ce  se bucură astăzi de o mare popularitate. Ana’s Diary îi aparţine Anei Ciorici (24 de ani), o tânără îndrăgostită de modă şi lucruri frumoase, care a decis să-şi împărtăşească bucuriile vieţii cu cititorii virtuali. Îşi elaborează cu grijă şi gust propriile ţinute, scrie, în engleză şi română, despre outfituri, tendinţe, accesorii, gastronomie şi tot ce-i pare curios şi interesant. Veţi găsi tot aici postările Anei pe alte site-uri de streetstyle, inclusiv www.lookbook.nu. Cu siguranţă merită atenţia publicului.

15. Oleg Ciubotaru
LIFE STYLE
ciubotaru.eu (3Kapishi)

Pornind de la (sub)titlul blogului, „3Kapishi”, vă veţi da seama că aveţi de citit despre tot şi despre nimic. Autorul paginii, Oleg Ciubotaru, este cunoscut în domeniul IT din Moldova şi are blogul din 2007 (scria atunci despre turism). Între timp, şi-a „personalizat” la maximum pagina, postând video şi informaţii, gânduri despre IT, educaţie şi altele care îi sunt interesante pur personal.

16. Vitalie Cojocari
SOCIETATE, POLITICĂ
cojocari.ro (Le găsesc ac de cojoc)

Un blog stabil şi de top de mai mulţi ani, datorită neobositului jurnalist Vitalie Cojocari (BASA-press, PRO TV Chişinău), stabilit de câţiva ani la Bucureşti (PRO TV Bucureşti). Precum scrie însuşi autorul, ţine această pagină pentru că nu vrea să uite de Moldova. Fiind departe de casă, Vitalie este de părere că riscăm să nu ne mai impresioneze problemele de acasă. Articole vii şi păreri personale proaspete despre tot ce se întâmplă în dreapta Prutului – o legătură vie cu Moldova.

17. Alex Cozer
POLITICĂ
alexcozer.com (Să spunem lucrurilor pe nume!!!)

Pamfletar şi comentator politic, Alexandru Cozer ţine unul dintre cele mai citite bloguri din blogosfera noastră. A păşit demult pragul lumii virtuale, fiind deseori invitat în calitatea sa de blogger la diverse talk-show-uri politice şi mai ales când e vorba de acţiunile Mişcării Populare Antimafie. Alex are replică, umor de tot felul şi, dacă vă interesează politica moldovenească şi tot ce reiese din acest domeniu, abordate prin prisma eseurilor şi pamfletelor, citiţi-i postările.

18. Oleg Cristal
POLITICĂ
vox.publika.md/oleg.cristal, oleg-cristal.blogspot.com

Un alt blog, unde politica de la noi este „ecografiată” de jurnalistul Oleg Cristal. Cu o diagnoză la zi şi propria poziţie vizavi de cele mai importante evenimente de la noi, postările de la vox.publika.md ale lui Oleg adună zilnic sute de vizualizări. Foarte activ şi în reţelele de socializare, Oleg participă energic la viaţa socială, şi abordează în ultimii ani şi subiecte precum problema transnistreană, integrarea europeană, relaţiile externe ale R. Moldova.

19. Tudor Darie
POLITICĂ, SOCIETATE
tudordarie.md (Cred în internet, tineri şi o nouă clasă politică)

Deşi scrie mai rar din cauza funcţiei sale de consilier al prim-ministrului în domeniile tineret şi tehnologii informaţionale, Tudor Darie face parte din prima generaţie a tinerilor activi, implicaţi social şi a bloggerilor-pionieri de la noi (tot el – unul dintre fondatorii „Unimedia”). Acum câţiva ani, blogul lui a fost premiat şi apreciat la diverse concursuri în domeniu. Astăzi, datorită funcţiei pe care o deţine, este conectat mai mult la problemele tinerilor şi ale politicului de la noi.

20. Igor Dodon
POLITICĂ
dodon.md (Igor Dodon pentru Moldova)

Igor Dodon este printre primii oameni politici care au utilizat serviciile de internet pentru a-şi face publică poziţia, încă de când făcea parte din PCRM. Blogul este o portavoce a actualului preşedinte al socialiştilor, în care acesta reacţionează la toate evenimentele politice şi prezintă poziţia sa şi a partidului pe care îl conduce. Plecarea sa din PCRM a fost anunţată şi prefaţată de mai multe articole publicate pe blogul său. Politicianul scrie pe blog din 2010, bombardând şi „taxând” cu comentarii economice şi sociale fiecare pas al guvernării. Este unul dintre puţinii oameni din politică activi în spaţiul virtual, inclusiv reţele sociale, unde s-a luat nu o dată la „comentarii” cu alţi bloggeri şi internauţi.

21. Oleg Efrim
JURISPRUDENŢĂ
efrim.md (Suum Cuique Tribuere)

Dă fiecăruia ceea ce-i aparţine – cu această expresie latină îşi începe blogul ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, care, pe lângă briefinguri şi comunicate oficiale, iese periodic şi la tribuna blogului. Calmul de a raţiona despre justiţia naţională şi problemele acesteia îl caracterizează deplin, pentru că şi în politică mereu a dat dovadă de stăpânire de sine. În ultima perioadă a reflectat despre legea privind amnistia, propusă de preşedintele interimar, dar refuzată de a fi promovată de ministrul Efrim; averea demnitarilor corupţi, mărimea sa la pantofi (o aluzie fină la „polemica” sa cu Marian Lupu).

22. Gheorghe Erizanu
CULTURĂ, LITERATURĂ
erizanu.cartier.md (Când miercuri era joi)

Un editor de editură nu avea cum să nu aibă şi un blog. Despre literatură, cultură, cărţi şi femei, opere scurte şi vărul Shake. Din 2009, site-ul editurii „Cartier” a găzduit blogurile scriitorilor şi literaţilor de la Chişinău şi Bucureşti. Cu aerul lui Sherlock Holmes, Gheorghe Erizanu (un fan şi el al pălăriilor) le ştie pe toate. Sau aproape pe toate. Şi te face să-l citeşti printre rânduri şi să faci notiţe uneori. Despre un autor, o carte, un top, şi să meditezi, cu creionul printre dinţi, la deconspiraţiile şi opiniile făcute publice de el.

23. Antoniţa Fonari
SOCIETATE, LIFE STYLE
senin.ladyclub.md

Neobosita lideră de opinie din societatea civilă, Antoniţa Fonari, secretarul general al Consiliului ONG din R. Moldova, are de câţiva ani un blog, unde apare cu poziţii civice şi vorbeşte despre politici sociale. Scrie şi despre copii, educaţie, sistem medical. Senin este un nick-name al stăpânei Casei (blogului), unde puteţi face o vizită. Vă aşteaptă gânduri senine la Balcon, Bibliotecă, Birou, Bucătărie, Camera Copiilor, Dormitor, Preşul pentru Cuţu , Salon, WC.

24. Andrei Fornea
POLITICĂ, SOCIETATE
andreifornea.com (Moldova, încotro?)

Un blog despre politică, probleme sociale, educaţie. La ai săi 23 de ani, Andrei Fornea scrie regulat pe blog, este observator naţional al întrunirilor publice din partea unui ONG, freelancer, cofondator al „MediaPOINT”. Pe blog îşi exprimă gândurile despre subiectele care îl deranjează, încercând să schimbe, cumva, cursul lucrurilor. A condus câteva campanii online, este cofondatorul grupului „Moldova, TE IUBIM”, apreciat de WEBIT 2011 drept nr. 1 în Moldova în topul influenţei online mondiale.

25. Frum Frumich
POLITICĂ, LITERATURĂ
frumich.com, frumich.livejournal.com

Blogul lui Frum Frumich (numele real Serghei Uzun, manager, Suport Sisteme Organizaţionale, Compania „Moldcell”) este cunoscut de mai mulţi ani nu numai publicului din Moldova, dar şi celui din Rusia şi Ucraina. Scrie în limba rusă. Bucăţile sale de proză, vesele, despre rutină şi problemele cu care ne ciocnim zi de zi, au devenit de mult fragmente de literatură online şi chiar au văzut lumina tiparului la Moscova, unde i-au fost publicate deja trei volume. A ieşit de mult din tiparele unui blogger, devenind scriitor şi un bard care îşi citeşte textele în cluburile din Kiev, Sankt-Petersburg, Moscova.

26. Emilian Galaicu-Păun
CULTURĂ, LITERATURĂ
www.europalibera.org/Comentarii/Blog

Compartimentul de Comentarii/Blog de pe site-ul postului de radio „Europa Liberă” a fost completat din toamna lui 2011 cu blogul scriitorului şi jurnalistului Emilian Galaicu-Păun. Cunoscutul om de litere este, de mai mulţi ani, colaborator al emisiunilor culturale de la „Europa Liberă”, de aceea apariţia blogului său aici a fost una firească. Prin inimitabilul său stil de a scrie, dar şi de a reflecta asupra culturii şi fenomenelor literare şi nu numai, Emilian Galaicu-Păun, o „enciclopedie” extrem de valoroasă a timpurilor noastre, este un nou intrat în scena virtuală şi ai, de fiecare dată, o plăcere intelectuală să-i citeşti postările aproape zilnice.

27. Dragoş Galbur
LIFE STYLE
blog.galbur.md (În gura lumii)

Dacă nu ştiaţi, şi medicii din Moldova au blog! Tânărul medic-stomatolog de la Bălţi, Dragoş Galbur, face adevărate furori în spaţiul virtual şi mereu are un „remediu” verbal pentru problemele din societatea noastră. Cultură, medicină, muzică, revoluţie… Cele mai citite postări – „PRO TV Chişinău dezinformează obraznic”, „Vieru însă, de trăia, de zece ori murea”, „Cum să te ştergi de pe odnoklassniki.ru”. Vorbeşte engleză, franceză, spaniolă, arabă… Îl credem pe cuvânt.

28. Natan Garştea
ECONOMIE, POLITICĂ
natangarstea.blogspot.com (Jurnalul meu personal)

Un blog despre economie, cum e să faci afaceri în Moldova, realităţile moldoveneşti, inclusiv politice, despre oameni interesanţi, cărţi bune, filozofie, educaţie şi psihologie. Natan Garştea, expert economic, directorul Agenţiei de rating şi estimare „Estimator-VM”, profesor universitar şi magistru al jocului „Ce? Unde? Când?”, şi-a început jurnalul în 2007. Scrie pentru că consideră că are ce spune şi scrie numai despre ceea ce-l interesează. Multe dintre articolele/postările sale au fost preluate de alte publicaţii electronice şi ziare („Soldaţii babilonului”, „Alegerile locale”, „Lumea copiilor şi dividentele”).

29. Andrian Gavriliţă
POLITICĂ
blogciotkos.blogspot.com (De la Pavel Turcu încoace)

Este un blogger cu aproape doi ani vechime de muncă şi abordează preponderent tematica politică. Andrian Gavriliţă este consultant în politici publice, absolvent de marketing şi logistică la ASEM. La început scria despre orice subiect care-l afecta cât de cât şi de care trebuia să se „descarce” sau să glumească pe seama acestuia. Acum o jumătate de an a început să scrie mai des, „pasionându-se” în serios de politică pe timpuri prielnice cu multe evenimente. I-a plăcut să scrie despre atacurile raider, iar cea mai de impact postare se numeşte „Cine tace mai tare” – despre tăcerea ruşinoasă a politicienilor.  Scrie laconic, ingenios, abordează direct subiectele.

30. Gonzo
LIFE STYLE
gonzd.blogspot.com (Trag la răspundere)

Un blog fără cenzură, cu exprimare directă şi un autor, în acelaşi timp, cu şapte ani de acasă, ce ne avertizează că urmează să vizualizăm un conţinut adecvat pentru adulţi. Gonzd sau Gonzo („Minutul picant” din „15 minute”), sau Gonzo Deliriumovici de pe FB sau Marin Basarab, cel nonconformist, care de ani buni este cronicar de muzică, filme, cărţi, în special, necomerciale, adică underground. Îl doare fix în cot de toate tendinţele mondiale şi scrie despre ceea ce îl deranjează personal sau consideră demn de atenţia lui.

31. Alexandru Grecu
SPORT, MEDIA, LIFE STYLE
sandugrecu.blogspot.com

Blog informativ şi analitic al cunoscutului jurnalist sportiv Sandu Grecu, recunoscut pentru nonconformismul şi luările de atitudine privind domeniul sportiv şi nu doar. Este unul dintre puţinii oameni din nişă care combat permanent problema blaturilor în fotbalul autohton. Vine mereu cu informaţii inedite şi în premieră din sport. Blogul este foarte „viu” din punct de vedere grafic, găzduieşte materiale foto şi video, conţinând şi arhive ce ţin de istoria sportului naţional şi internaţional. Un loc aparte îl are emisiunea de autor „Arena Publika”, realizată la PUBLIKA TV.

32. Ion Grosu
SOCIETATE, POLITICĂ, LIFE STYLE
iongrosu.com (Homo Iudens)

Unul dintre cei mai apreciaţi şi solicitaţi bloggeri din Moldova, Ion Grosu este prezent aproape zilnic în spaţiul virtual cu analize politice, sociale, reportaje foto sau articole despre sensul vieţii. Observator implicat, cu spirit analitic şi umor fin, departe de limbajul isteric al multora, Ion oferă aproape întotdeauna analize şi soluţii de alternativă, cu impact în societatea noastră. Este prim-ministrul de pe Bloguvern.md.

33. Alexandru Gurdilă
LIFE STYLE
hodoronctronc.eu

Un blog vesel, haios şi senin pe alocuri. Aşa cum este de fapt şi cel „care dă prin străchini” în sensul bun, Alexandru Gurdilă. Recent a început să iubească social media şi online marketing. Pe Twitter – gândeşte, pe Facebook – acţionează, pe hodoronctronc.eu – creează. Opinii. Este sincer, şi încă zâmbitor. Student la jurnalistică (USM) şi prezentator „Deşteptarea de weekend” de la „Jurnal TV”.

34. Igor Guzun
CULTURĂ, LITERATURĂ
aiciscriu.eu

Blogul cuvintelor deştepte, pline cu sensuri. Profesor universitar la jurnalistică, unul dintre cei mai buni comunicatori din Moldova, directorul Agenţiei „URMA ta” Igor Guzun este un om de litere cunoscut, autor de texte şi cărţi, inclusiv de jurnalism şi comunicare. Găsiţi pe blog texte haioase, nonconformiste şi celebrul serial al jocurilor de cuvinte pe care Igor Guzun îl „vrăjeşte” cu dibăcie de un an şi ceva.

35. Paul Hodorogea
LIFE STYLE
hodorogea.com (Caricaturi sociale)

Veţi găsi pe blogul jurnalistului şi fotografului Paul Hodorogea o colecţie de articole (inclusiv critice) despre ceea ce i se întâmplă personal, dar şi despre ceea ce se întâmplă „micii planetei Moldova”. Câteodată ironic, altădată nostalgic şi îndrăgostit, Paul ştie să capteze atenţia cititorilor săi. Veţi găsi aici fotografiile autorului, recomandări de filme bune şi muzică, clasică în mod special.

36. Alexandru Lebedev
SOCIETATE, POLITICĂ, LIFE STYLE
alexlebedev27.wordpress.com (Zbor deasupra unui câmp de ceai)

Planează în blogosferă din 2008, creând un blog anti-„Love bLog”, unde Alexandru (Alex) Lebedev sau Fluturaş promite să nu fie banal ca toată lumea. „Acasă la Fluturaş!” (o altă denumire a blogului, inclusiv titlul paginii lui Alex pe FB) este locul unde oricine poate intra şi bea un ceai cu autorul. Scrie despre toate, iar de ceva vreme, s-a recomandat drept un comentator politic şi social, fiind ministrul afacerilor externe în Bloguvern. Postează şi pe www.vox.publika.md, joacă „Ce? Unde? Când?”, nu doarme pe Facebook şi apreciază sarcasmul.

37. Eugen Luchianiuc
POLITICĂ, SOCIETATE, LIFE STYLE
luchianiuc.com (Blogul lui Eugen. Un alt blog)

Un blog cu o „arie de acoperire” socială impresionantă, cu comentarii, imagini foto şi video - tot ce vede Eugen Luchianiuc, unul dintre cei mai cunoscuţi dintre bloggeri. De la probleme politice de importanţă naţională până la discuţii cu interpretul Danu Boian despre testul de inteligenţă al acestuia, Eugen lansează deseori diverse polemici, este prompt în postări video şi comentarii, având surse, se pare, exclusive de informare. Blogul lui este deseori citat de mass-media, cum s-a întâmplat în cazul aterizării avionului cu armament pe aeroportul din Mărculeşti, despre care jurnaliştii au aflat de pe luchianiuc.com. Tot el este unul dintre fondatorii „Privesc.eu”, un proiect de succes de transmisiuni în direct de la cele mai importante evenimente din R. Moldova, extins recent şi în România.

38. Radu Lisiţa
SPORT, LIFE STYLE
radulisita.blogspot.com

Deosebit de activ în lumea internauţilor, pe filiera sportivă, autorul plasează informaţii actuale din domeniu, mult material foto cu comentarii scurte ataşate. Aici pot fi găsiţi şi citiţi şi alţi bloggeri sportivi.


39. Madrizen (Sorin Hadârcă)
POLITICĂ, SOCIETATE, CULTURĂ
madrizen.com (Viitorul este o pagină albă)

Dacă vă interesează filmul, literatura şi jazzul şi doriţi să citiţi recenzii/postări/impresii/comentarii bune şi interesante despre ultimele cărţi citite, filme apărute sau muzică audiată, sau evenimente politice, culturale, sociale, madrizen.com este cea mai indicată adresă. El este Zenu, adică Sorin Hadârcă, cel cu blogul, cel mai cunoscut, se pare, cititor (înveterat) al literaturii universale. Pe expertul Hadârcă îl mai găsiţi pe voxreport.unimedia.md, unde tratează – cu filosofia unui cărturar – întrebări de politică şi societate.

40. Viorel „Posmotrel” Mardare
SOCIETATE, POLITICĂ

posmotrel.eu (Nică cultură)

Dacă tot n-avem cultură, măcar blog să avem. Unul antisistem, în care se vorbeşte în cel mai direct şi „matern” mod de exprimare despre metehnele moldovenilor şi ale celor care îi conduc. Cârlionţii lui Viorel „Posmotrel”Mardare captează şi reacţionează în cel mai creativ şi critic mod posibil la incultura noastră, la demolarea clădirilor istorice din Chişinău, la „glămureala” ieftină din ziua de azi. Asta îi face blogul unul exclusiv, original, premiat ani la rând drept blogul anului, inclusiv de „VIP magazin”. Posmotrel este sarcastic, ironic, „inocent” pe alocuri, vorba premierului Filat, căruia nu-i sunt străine creaţiile acestuia. Umorul lui face cât alte zece comentarii politice, lucru pentru care este citit şi luat în seamă.

41. Dumitru Marian
POLITICĂ, SOCIETATE, CULTURĂ
pretenzzii.net (Blog multilingv gri)

„Îndemn la toleranţă faţă de ignoranţa unui popor prin alianţă” este titlul blogului lui Dumitru Marian (producător şi distribuitor de film, preşedintele Asociaţiei „ALTFilm”), care s-a aventurat în filmul (sperăm) de lung metraj numit „blogging”. Îi reuşeşte de minune, prin poziţia sa civică activă, scriind despre probleme importante din politică, societate, cultură, medicină chiar. Meditativ, expresiv, combativ. O postare de răsunet – „Compunere. Mă numesc Chişinău”.   

42. Roman Mihăeş
POLITICĂ
romanmihaes.wordpress.com

Are trei activităţi principale pe care le dezvoltă autorul: de analist politic, cea de avocat şi domeniul legat de Liga pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor (LADC), al cărei preşedinte este. Cel mai mult spaţiu de pe blogul lui Roman Mihăeş este „acaparat” însă de viaţa politică, analiza evenimentelor recente şi prognoze. Şi de critica guvernului Filat şi a premierului, în primul rând.

43. Natalia Morari
POLITICĂ
natmorar.livejournal.com

Jurnalista Natalia Morari îşi ţine blogul pe livejournal.com din 2005, de când încă se afla în Rusia, fiind activ implicată în politică şi mişcarea anti-Kremlin. Deşi în ultimul timp scrie mai rar,  ea se regăseşte în top pentru că lumea online o reprezintă cel mai bine pe Natalia, care şi-a „publicat” primele investigaţii de răsunet despre corupţia de la Moscova în revista online „The New Times” (lucru pentru care a fost expulzată din Rusia), iar pe blog şi reţele sociale a iniţiat mai multe acţiuni publice. Abordează în continuare aceleaşi subiecte – politică şi societate civilă. În 2007, s-a clasat pe locul 44 în „Top 50 de politicieni tineri din Rusia”, în versiunea ziarului „Reacţia”.

44. Nicolae Pascaru
POLITICĂ, SOCIETATE, SPORT
nicolaepascaru.com (Putere şi tradiţie)

Aici se regăsesc toate iniţiativele şi poziţiile activistului Nicolae Pascaru,  un apărător aprig al ideii naţionale moldoveneşti şi a tot ce ţine de numele „Voievod” – Federaţia de Lupte Naţionale cu acest nume şi Mişcarea de Tineret „Voievod”. Sunt menţionate toate activităţile şi evenimentele organizate de acestea. Tradiţionalist şi promotor al patriotismului moldovenesc, Nicolae Pascaru a optat pentru o soluţie grafică clasică şi simplă a blogului său.

45. Vitalia Pavlicenco
POLITICĂ
pavlicenco.md (Viaţa nu merită să o trăieşti decât în demnitate!)

Blogul preşedintei Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, a devenit de mult portavoce a politicianului, un  instrument influent al fostei deputate, care îşi exprimă opinia aproape zilnic şi postează video cu participările sale la diverse emisiuni. Neiertătoare şi tăioasă cu oponenţii partidului pe care îl conduce, este extrem de citită şi în afara R. Moldova, dna Pavlicenco fiind şi vicepreşedinte al Congresului Mondial Român, cu sediul în SUA. Şi-a făcut blog la propunerea echipei „Unimedia” în 2008, în ideea de a comunica mai bine cu cei care doresc acest lucru.

46. Paul Sanduleac
RELIGIE, EDUCAŢIE, IT
paulsanduleac.com (Blogul unui adolescent creştin)

Paul Sanduleac este, probabil, cea mai tânără voce din blogosfera moldovenească. Are 16 ani şi face o adevărată politică online de la Cupcini, Edineţ. A devenit, în 2011, câştigător la „RoBlogFest”, categoria „Personal&Infotaiment. Blog sub 18 ani”. Extrem de activ, este o sursă de informare în primul rând pentru colegii săi („Ce este eseul?” „Cum se scrie o cerere?”), dar şi pentru toţi cei interesaţi de IT, photoshop, design, WordPress şi religie. Citeşte foarte mult şi este activ şi pe Facebook. Încă nu ştie la ce facultate se va înscrie, deocamdată este freelancer şi blogger – două „meserii” solicitate în ziua de azi. Strofa îi aparţine: „Fiind copil, online cutreieram,/ Şi mă culcam ades lângă MacBook,/ Iar braţul drept sub cap eu mi-l puneam,/ S-aud cum sună muzica-n iPod încetişor.” - dedicaţie de ziua lui Eminescu.

47. Marcel Spătaru
SOCIETATE, POLITICĂ, LIFE STYLE
marcel.md (Blog. Nimic mai mult)

Tema jocurilor intelectuale este foarte răspândită pe blogul lui Marcel Spătaru şi, deloc întâmplător – numele lui este indispensabil în tot ce e legat de acestea: Clubul Jocurilor Intelectuale, „Erudit Club”, „Erudit Café”. Personalitate cu o foarte largă „arie de acţiune”, autorul nu evită temele social-politice şi de actualitate. Din viaţa sa, dar şi a societăţii.

48. Ieromonah Savatie Baştovoi
RELIGIE, SOCIETATE
savatie.wordpress.com

Singura faţă bisericească de la noi cu propriul blog. Din 2008, pagina ieromonahului Savatie Baştovoi a adunat peste 1 milion 800.000 de vizualizări. O cifră incredibilă şi explicabilă în acelaşi timp, având în vedere cât de iubit şi ascultat este părintele în România. De asemenea, este unul dintre cei mai citiţi autori de limbă română, tirajul cumulativ al cărţilor sale vândute în perioada 2001-2008 este de 200.000 de exemplare. Pe blog găsim scrierile părintelui, fragmente din romanele sale, ştiri şi articole de atitudine.

49. Vitalie Sprânceană
LIFE STYLE
spranceana.com (Blog implicat)

Cărţi, filme, muzică, idei polemice – despre toate acestea scrie Vitalie Sprânceană, moldoveanul din Teleneşti care-şi face astăzi doctorantura în sociologie în SUA. Din zona lui de interese fac parte filosofia socială, sociologia, emigrarea, religia, literatura, filmul, antropologia, internetul, matematica, fizica, politica, ideologia, istoria, revoluţiile, critica socială şi literară. Scrie aproape zilnic, dându-şi cu părerea despre evenimentele majore de acasă şi despre cărţile citite şi filmele vizionate recent.

50. Scufiţa Roşie şi Lupul Sur
LIFE STYLE
lupulsur.ziarulstrazii.com (In the Web we trust)

Lupul Sur a intrat în pădurea internetului acum trei ani, creând o pagină veselă şi haioasă despre poveştile şi întâmplările reale din viaţa de zi cu zi. Deconspirat de familie, Lupul a scăpat într-o dimineaţă ceaşca cu cafea în pat. De atunci, este şi mai atent la anonimatul său şi la modul de a bea cafea – e un lux în ziua de azi să fii sincer, or anonimatul îi permite să aibă acces la acest bun. Cert e că tandemul Scufiţa Roşie-Lupul Sur are un auditoriu stabil de sute de vizitatori, lucru ce le (ne) face viaţa mai interesantă.

51. Bogdan Ţîrdea
POLITICĂ
bogdantsirdea.eu

Politologul şi comentatorul politic Bogdan Ţîrdea a intrat în blogosferă în august 2011, lucru ce i-a permis să-şi „ordoneze” toate comentariile politice făcute pe alte platforme, precum ava.md, vox.publika.md sau în mass-media, „Argumentî i Faktî”. Remarcat pe filiera social-democraţiei moldoveneşti, comentatorul politic este destul de activ în mediile de la Chişinău şi vine întotdeauna cu propria viziune asupra evenimentelor politice.


52. Roman Rybaleov
FOTOGRAFIE
rybaleov.com (Cuvinte printre cadre)

Faimosul fotograf Roman Rybaleov (nickname – Namiros) a fost, o perioadă, un blogger exemplar şi, chiar dacă în ultimul timp intră mai rar pe „acasă”, acest lucru nu înseamnă că nu are ce spune. Pe lângă munca de fiecare zi, rolul de profesor la propria şcoală foto îi mănâncă o bună parte din timp. Îşi ţine blogul pe livejournal.com şi veţi găsi acolo aproape tot ce înseamnă Rybaleov din 2003 încoace – şedinţe foto, comentarii, impresii (peste 10.000 de comentarii adunate în ultimii şase ani).

53. Sergiu Ţurcanu
SOCIETATE, FOTO, LIFE STYLE
sergiu.turcanu.net

Surpriza clasamentului pentru 2011, conform metrica.md, la capitolul bloguri personale, este blogul lui Sergiu Ţurcanu, un pasionat de călătorii şi fotografie, care a înregistrat în 2011 câte 7000 de vizitatori pe lună. Fericit prin ceea ce face, îşi împărtăşeşte cu cititorii propriile experienţe din voiajuri, postează reţete culinare şi are păreri gastronomice despre cum se prepară izvarul, vinul Equinox Shiraz 2009, bagheta franţuzească etc. Bloggerul are o impresionantă arhivă foto din călătorii. Pe lângă blogging şi alte pasiuni, mai este director de marketing la revista „15 minute”.

54. Gabi Sofia Volociuc
FASHION
no-name-fashion.blogspot.com (Personal Style)

Unul dintre primele bloguri de modă din Moldova îi aparţine jurnalistei Gabriela Sofia Volociuc. Portalul a adunat până în prezent peste 2.300 de like-uri pe Facebook. Şi-a propus pe blog, „să descopere oameni frumoşi la port şi la suflet, vechituri spirituale, tendinţe de podium vs. de cele sociale, concepte originale, tipsuri, toate acestea, îmbinate cu fashion şi life style”. Are un stil direct de abordare, mai ales când e vorba de gusturile vestimentare moldoveneşti, „reducerile” made in Moldova sau shoppingul online. 

55. Natalia Vozian
ECONOMIE, SOCIETATE
nativozian.wordpress.com

Ministrul economiei de pe Bloguvern.md, Nati Vozian, este o bloggeriţă activă, care abordează tematici de economie, finanţe şi sănătate. Unul dintre cele mai citite articole pe de pagina guvernului de alternativă din ultima lună – „Carnetul de note al Guvernului”. Iar pe blogul personal – „Bine aţi venit în oraşul Fucking!”;  „18+2 legi ale lui Murphy pentru Moldova”; „În căutarea luminii de la capătul ministerului”. O persoană implicată activ, este cetăţeanul care vrea să trăiască mai bine în ţara sa. Îi place să scrie pe blog pentru că „scrisul este o mărturie despre ce simţi, ce te doare, ce-ţi place sau ce ai schimba”. În viaţa de zi cu zi este traducătoare freelancer.  

Mulţumim pentru colaborare:
Igor Guzun, Artur Gurău, Vitalie Eşanu, Eugen Luchianiuc, Vlada Ciobanu, Ion Grosu.


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Alaiba, Grosu Ion - feur!!!
Posmotrel - actual, citeodata prea mare atentie Primariei.
restul - nu pe toti ii cunosc, sint destul de buni, dar una e cert - blogger e fiecare cui nu-i este lene...
spor la treaba!
CPMVSS   -  
05 Martie 2012, 16:28
Sus ↑
Un articol, si o nominalizare foarte slaba. Figureaza niste bloguri fara succes, analizati va rog cati vizitatori au unele din ele. Fara suparare
Praf...   -  
07 Martie 2012, 21:50
Sus ↑
Chiar bogdaproste pentru lista - am descoperit si nume noi.
Gelica   -  
08 Martie 2012, 09:40
Sus ↑
cica "blogerii" a 5 putere in stat ? :)))))
off... Coze"l" bine ati mentionat, este un linge fund dea lui Topa (Mocanu)
Leonid   -  
09 Martie 2012, 00:33
Sus ↑
ce tare sa cunosti personal tocmai 3 dintre cei care stiu sa scrie :)))
Galya   -  
09 Martie 2012, 15:41
Sus ↑
Nicolae Pascaru?? Păi, acest blogăr doar postează materiale copiate, în majoritate de pe site-ul proiectului Moldovenii. În facebook ori comentarii când scrie personal, habar n-are să lege 2 cuvinte în limba română sau graiul moldovenesc. :lol: :lol: Doamne fereșșște...
Tury   -  
10 Martie 2012, 12:12
Sus ↑
Suntem magulite, vipmagazin! :)
Scufita si Lupul   -  
12 Martie 2012, 02:17
Sus ↑
lista de blogheri a fost „falsificată” obraznic; practic unele și aceleași fețe, nimic nou pe frontul de est.
huiu   -  
14 Martie 2012, 20:24
Sus ↑
Woman,Fashion Blogul: www.krasav4ik-vip.my1.ru .Unul din cele mai reusite din RM
krasav4ik_vip   -  
14 Aprilie 2012, 21:43
Sus ↑
o bună parte sigur o știu, adică cea mai mare. șii pot aprecia bine. dar fim serios, unii dintre ei, nu mai sunt așa de activi, și n-au făcut wow in blogosfera moldovenească. mai căutați noi bloggeri, scriu fain, și ei sunt.
fără nume   -  
19 Septembrie 2012, 10:19
Sus ↑
Acest top dezminte cititorii. Conform căror date a fost determinat acest „top”? Cel puțin blogul Nataliei Morari are o singura postare în 2012, despre care influență merge vorba?!
Irina   -  
19 Septembrie 2012, 10:22
Sus ↑
Eugen Luchianiuc, Nati Vozian, Vlada Ciobanu, Andrei Fornea, Dragos Galbur, Tudor Darie, Oleg Efrim si Corneliu Gandrabur sunt cei mai buni!
Olga Graur   -  
19 Septembrie 2012, 10:46
Sus ↑
Ca gluma e buna dar cam atat....
Radu Bradu   -  
19 Septembrie 2012, 10:57
Sus ↑
mai sunt foarte buni pe care redactia ori nu ii cunoaste ori intentional nu i-a inclus ex:Octavian Racu
oxana   -  
19 Septembrie 2012, 16:27
Sus ↑
Toti sint niste frustrati, fara realizari proprii valoroase, doar PR ieftin, asta stiu!
Roman   -  
19 Septembrie 2012, 16:30
Sus ↑
Oameni care nu schimba nimic .. doar vorbe din ei ...
nu ma simt influentat de nici un blogger ...
in general unica putere in tara asta suntem fiecare din noi ..
Doru   -  
26 Septembrie 2012, 14:08
Sus ↑
zicem mersi acestor bloggeri pentru faptul ca sunt si ca isi pierd timpul pentru a ne face sa intelegem unele lucruri neelucidate corect de masmedia noastra
vasile   -  
14 Mai 2013, 15:31
Sus ↑
Si de cind galbur dragos este socotit blogger, si inca si in topuri ??? Mai mare prostie nu am vazut... Mai analizati ce scrieti ca pierdeti din imagine...
cetatean   -  
29 Septembrie 2013, 22:04
Sus ↑
da
Igor   -  
12 Decembrie 2014, 19:38
Sus ↑
da
Igor   -  
12 Decembrie 2014, 19:40
Sus ↑
Spune ,,Da" difuzării postului de televiziune Antena1 pe teritoriul Republicii Moldova
http://www.petitieonline.net/petitie/26123144
RM   -  
16 Decembrie 2014, 02:45
Sus ↑
Copii !!!
Fi-ti sinceri si onesti fatza de Voi insiVa.
Nu lucrati asupra propriei desteptaciuni false.
Puneti accentele si virgulile corrrrect .
Din cand in cand recititi-L pe ION DRUTA.(Macar ''Povestea furnicii'').
Staruiti-Va sa nu ''razbeliti populele'' -vorba lui C.Negrutzzi.
,,Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înţelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită şi influența lor e mai eficace decât munca lor, că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupția iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti, este condamnată." Ayn Rand (1950)

Va trimit ,apasynd cod 8471 si ''TRIMITE''. Cu respect VR.
Victor   -  
22 August 2015, 20:00
Sus ↑
un blog unionist-
www/moldemi.com
Conu Dacu   -  
28 Octombrie 2015, 03:16
Sus ↑
un blog unionist-
www/moldemi.com
Conu Dacu   -  
28 Octombrie 2015, 03:16
Sus ↑
un blog unionist-
www/moldemi.com
Conu Dacu   -  
28 Octombrie 2015, 03:16
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Trimite
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
-5°